Bu aralar o kadar cok hamur işi yaptım ki kilo almamak elde değil tabi ki :) Ama özellikle de haftasonları kahvaltıların ya da 5 çaylarının olmazsa olmazı poğaçalar. Özellikle de fırından yeni çıkmış mis gibi kokular tüm komşuları evinize davet eder...
Tarifimiz herzamanki maya hamuru... Artık okadar alıştık ki bu hamura bazen içinde siz de kendinize göre ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Ben bazen yağını azaltıyorum, bazen şekeri biraz arttırıyorum ne bilim herseferinde bişeyler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
* 100 gr tereyağı
* 25 gr zeytinyağı
* 100 gr tereyağı
* 25 gr zeytinyağı
* 1 su bardagi ilik sut
* 1 su bardagi ılık su
* 1 paket yaş maya ( ya da 2 tatlı kaşığı instant maya)
* 4-5 tatli kasigi seker
* 1,5 çay kasigi tuz
* aldigi olcude un (yaklaşık 750gr)
* 1 yumurta sarısı
Once Ilik sut,su,seker ve mayayi mikserle cırpıyoruz.10 dk bekleyin. Ardindan tereyağ ve zeytinyağ ekliyoruz , tuzu 5 dk sonra ekliyoruz.En son unla beraber yogurup yumusak bir hamur elde ediyoruz. Un miktarı hamurunuzun eline yapışması bitene kadardır.Hamuru 1 saat kadar bekletiyoruz kabarmasını bekliyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp elimizle açıyoruz, İçine herkes istediği gibi harç koyabilir. Ben zeytin ve peynir olmak üzere iki çeşit tercih ettim.Daha sonra katlayıp avuç içiyle hafifçe bastırıyoruz ve yarım ay şekli verip tepsiye diziyoruz.
Üzerlerine yumurta sarisını surup biraz susam (arzu ederseniz biraz da çörekotu) serpip 20 dakika kadarda tepside bekletip mayalandiriyoruz.Daha sonra önceden ısıttığımız firinda uzerlerine kizarincaya kadar 180 C 'da pisiyoruz.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder