3 Eyl 2012

KÖMBE




Biliyorsunuz burda annemin tariflerini de paylaşacağımı söylemiştim. Aslında Kömbe yöresel bir pasta ama annemin tarifi yaptığı kömbenin üstüne tanımam emin olun. Klasik bir tarifi var ama Her yiğidin yoğurdu ayrı bir yiyişi vardır sözünden çıkarak size annemin Kömbesinin tarifini veriyorum. Resimdeki kömbeler annem tarafından yapılmıştır.


Kömbe Hatay şehri ( Aslında daha cok  Antakya/ Reyhanlı da yapılır) için yöresel bir lezzettir. Daha cok Şeker bayramında misafirlere ikram etmek için yapılır. Biliyorsunuz her yörede bu ikramlar değişiktir. Antepte fıstıklı baklava, İçanadolu bölgesinde cevizli baklava vs. ikram edilir burada da Kömbe. Tabii yöresel olduğu için de içinde bazı malzemeler de yöresel özellikle baharatlar ama bazı aktarlarda bulabilirsiniz. Olmazsa bana mail atın ben size yollarım :))




Diğer bir özelliği de uzun süre bayatlamadan kalabilmesi. bu uzun süreden kastım birkaç ay değil yanlış anlaşılmasın bir kavanoza ya da kaba koyduğunuz zaman biryıldan fazla bayatlamadan muhafaza edebiliyorsunuz. Genellikle kalıpta (özel bir kalıbı var o da aktarlarda satılır ) yapılır ama  bizim tercihimiz elde yapılan el emeği göz nuru kömbeler. Bunu daha çok Reyhanlı'dan  olanlar bilir kalıpta yapılan biraz daha kalın oluyor . Yapılısında bazı püf noktaları var onları tam olarak uygularsanız oldukça lezzetli bir kömbe elde edersiniz.





Mazlemelerimi vermekle başlayalım:

  • 2 kg un
  • 1 erimiş tuzsuz tereyağ ( eridikten sonra 1 kg olacak. Dibe coken kısmı ayırın )
  • 500 gr seker
  • 250 ml süt
  • 1 yemek kaşığı kömbe baharatı
  • 1 fincan çörekotu
  • 1 bardak susam,  bir bardak susam ayrıca üstüne süs için kullanılacak
  • 1 paket vanilya
  • fıstıkiçi  ( arzuya göre ceviz ya da hurma da kullanılır)

Yapılışı:

Yapılışında bazı püf noktaları var bunları yaptığınız zaman harika sonuca ulaşırsınız. Öncelikle tereyağını bir gün önceden eritip ılımaya bırakın.
 Sütü cok az ılıtıp şekeri süt içerisinde eritiyoruz. Tam olarak eridiğinden emin olun. 
Büyük bir yoğurma kabına unun tamamını koyup ortasını cukur yapıyoruz. Sütlü karışımı ilave ediyoruz.
Daha sonra bu karışıma tereyağ ilave ediyoruz. Ayrıca içerisine kömbe baharatı, çörek otu, susam ve vanilyayı ekleyip tamamen karışmasını sağlıyoruz.
Elde ettiğimiz hamuru 1-2 saat dinlenmeye bırakıyoruz. 
Dinlenmiş olan hamuru portakal ( küçük) büyüklüğünde parçalara alıp bir tarafını susama batırıp , batırdığımız tarafı içe gelecek şekilde kömbe kalıbına koyup şekil veriyoruz.
Arzu ederseniz parçaların ortasını cukur haline getirip içine fıstık içi, ceviz ve ya hurma koyup tekrar kapatın öyle kalıba basın daha lezzetli olur.
180° C de fırının fanını açmadan üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. 




Bir ayrıntı olarak belirteyim biz bildiğiniz taşfırında pişiriyoruz . Bunun için çarşı fırınları ramazanın son günlerinde sabaha kadar kömbe pişirmek için  hiç kapanmaz :))
Ayrıca resimdeki kömbeler kalıpla değil de elde şekil verilerek yapılmıştır. Kalıpta yapılanlar daha kalın oldugu için tercih etmiyoruz.

Afiyet olsunnn...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder